Onbezorgd leven met dementie

Op dit moment leven in Nederland zo’n 300.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit door de vergrijzing en het feit dat we daarnaast steeds ouder worden gaat toenemen naar meer dan 500.000 in 2040. Momenteel blijven mensen met dementie steeds vaker en langer zelfstandig thuis wonen. Dit leidt in sommige situaties tot vragen en vaak ook probleemsituaties waar een cliënt of mantelzorger mee kan worstelen.

De politiek wil dat er hulpmiddelen ingezet worden die de cliënt én de mantelzorger in staat stellen om langer thuis te wonen. De gemeenten hebben daarnaast als taak vanuit de WMO om mantelzorgers te ontlasten in hun taak rondom de zorg voor hun naasten.

Gelukkig komt er steeds meer technologie beschikbaar waarmee dit ook gerealiseerd kan worden. Helaas schort het daarbij (nog) aan een goede vergoedingsstructuur bij zowel VWS, De Zorgverzekeraars als ook de gemeenten.

Een aantal voorbeelden van zinvolle technologie die ingezet kan worden zijn:

  • Sensara leefstijlmonitoring waarmee op afstand een “oogje in het zeil” gehouden kan worden bij de alleenwonende oudere met beginnende dementie.
  • Tessa, een sociaal robotje wat vooraf ingestelde afspraken uitspreekt, zoals medicatieherinnering, bezoek van de thuiszorg of verjaardagen van familie. Daarnaast kan Tessa ook de favoriete muziek van de client afspelen
  • De BBrain kalenderklok doet in basis hetzelfde maar heeft de verschijningsvorm van een digitaal fotolijstje met daarop een heldere dag, tijd en datum indeling (zie afbeelding). Tevens kunnen er foto’s en korte berichtjes naar toe gestuurd worden en kan er zelfs een beeldbel gesprek gevoerd worden met deze kalenderklok. Met een prijsstelling vanaf €199,- is het een betaalbare oplossing en ook nog eens een leuk cadeau voor de feestdagen!