Meer vrijheid op vakantie door zelfzorg bij trombose

Nederlanders gaan steeds vaker en verder met vakantie. Voor Trombose patiënten is het altijd weer een puzzel hoe ze de noodzakelijke tromboseprikken georganiseerd krijgen.

Blijf je in Nederland dan kun je op zoek naar een trombosedienst in de omgeving van je vakantieadres.  Hier dien je van tevoren contact mee op te nemen om afspraken te maken rondom de trombosezorg. Het buitenland kent vaak geen trombosedienst dus in de meeste gevallen ben je dan aangewezen op een ziekenhuis. Slik je Acenocoumarol of Fenprocoumon dan is de beschikbaarheid daarvan in het buitenland lang niet altijd gegarandeerd. In overleg met je doseringsarts zal je dan voldoende medicatie mee moeten nemen. Tip: Verdeel dit dan over meerdere bagagestukken zodat je bij verlies van bagage in elk geval nog wat medicatie achter de hand hebt.

Maar waarom ingewikkeld doen als je eenvoudig zelf je INR-waardes kunt prikken? Altijd en overal waar internet beschikbaar is. Met een eenvoudige, pijnloze vingerprik en met een eigen gevalideerd apparaat en doseringsartsen in Nederland die altijd je dossier ter beschikking hebben. Bovendien hebben deze artsen ook nog eens de juiste informatie beschikbaar die nodig is om je het best mogelijke doseringsadvies te geven. Dit advies heb je vervolgens binnen enkele uren in je bezit middels een handige app op je smartphone, tablet of een vaste PC. Ook als je een keer extra moet prikken na enkele dagen diarree of omdat je opeens blauwe plekken hebt gekregen, heftige bloedneuzen of andere onverwacht bloedingen dan kan dat direct. Je hoeft dan niet eerst op zoek naar een ander ziekenhuis in het buitenland.

Ideaal als je aan het rondtrekken bent met een camper, zo ondervond mijn buurman aan den lijve. Enkele jaren geleden kreeg hij op zijn eerste vakantie na zijn pensionering plotseling een ernstig hartinfarct in Spanje. Sindsdien zit hij aan de Acenocoumarol en moet hij elke 3 weken de INR-waardes meten. “Ik heb gelukkig niet ernstigs over gehouden aan het infarct maar ik moet mijn INR-waardes streng controleren. Echter mijn plannen om door Zuid-Europa te trekken met de camper waren er ook nog steeds. Toen ik werd gewezen op de keuzevrijheid om zelf mijn trombosedienst uit te zoeken én de mogelijkheid werd geboden om zelf te prikken, was ik gelijk om. De vrijheid die ik nu ervaar als we in het buitenland zijn is enorm. Zonder deze zelfzorgmogelijkheid had ik deze reizen niet meer kunnen maken. Daarnaast is het een geruststellende gedachte dat de doseringsartsen in Nederland mijn dossier bij de hand hebben en dus precies weten wat ze moeten doen. Bovendien is mijn online Trombosedienst 7x24u bereikbaar, ook op vakantie en vanuit het buitenland. Ik wil niet anders meer en ik kan iedereen aanbevelen om ook naar de online trombosedienst te switchen. Het is echt een fluitje van een cent. Aanmelden en zij regelen de rest voor je inclusief de overdracht van je dossier van je huidige trombosedienst!”

Meer weten over Zelfzorg bij Trombose of aanmelden? Klik dan hier.