Airbag op de heup voor zachte landing

Het dragen van een heupairbag zorgt voor een flinke daling van het aantal heupbreuken. Dat blijkt uit een test van de West-Brabantse zorginstelling tanteLouise. Het aantal heupfracturen onder alle bewoners daalde met bijna de helft (46 procent). 

De door het Haagse bedrijf Wolk ontwikkelde heupairbag is een gordel met twee zijflappen die 450 gram weegt, onder de kleding wordt gedragen en is uitgerust met een gps-systeem. De voormalige TU-studenten Mendes Hogestyn en Filippo van Hellenberg Hubar zetten het bedrijf zes jaar geleden op naar aanleiding van een sinterklaassurprise. 

,,De bedenker van de heupairbag is Hans Schröder. Hij maakte zich zorgen om zijn moeder, was bang dat ze haar heup zou breken na een val. Als sinterklaassurprise had hij voor haar een opblaasband in een speelgoedwinkel gekocht, waar hij een slangetje aan had gemaakt om opgeblazen te worden. Hij noemde het de airbag voor senioren’’, vertelt Mendes Hogestyn, mede-oprichter van Wolk.  

Niet veel later viel de moeder van Schröder weer. Onderweg naar het verzorgingshuis bedacht hij dat het niet bij een sinterklaasgeintje moest blijven, Schröder ging daadwerkelijk aan de slag met het ontwikkelen van een airbag en kwam uit bij Van Hellenberg Hubar en later Hogestyn.   

Lees het volledige bericht op ed.nl

Bron: Eindhovens Dagblad